Rețetă shaorma de casă, by Adi Hadean
Porții
1
Complexitate
2
Pregătire
Gătire
30m
Temperatură
Calorii
-
Ingrediente
|
Pentru pastă de ardei copți: |
| • Ardei capia 4 buc |
| • Ardei iute – 1 buc |
| • Ulei – 50 ml |
| • Usturoi – 1 cățel |
| • Chimen – 1 linguriță |
| • Coriandru – 1 linguriță |
|
Pentru lipie: |
| • Lapte – 180 ml |
| • Unt – 50 gr |
| • Făină – 300 gr |
| • Sare – 1/2 linguriță |
|
Pentru humus: |
| • Lămâie – 1 buc |
| • Usturoi – 4 căței |
| • Pastă de susan – 2 linguri |
| • Năut fiert – 400 gr |
| • Ulei de măsline – 60 gr |
| • Chimion – 1 linguriță |
|
Pentru carne: |
| • Pulpe de pui dezosate – 4 buc |
|
Pentru marinadă: |
| • Kefir |
| • ulei |
| • sare |
| • piper |
| • boia |
Mod de preparare
• Se pun pe grill-ul încins 4 ardei capia și ardeiul iute, tăiați în jumătate; după 5 minute se scade temperatura la 75%, se presează cu partea superioară a grill-ului și se lasă cam 25 minute până ce ardeiul se coace
• Se mută ardeii în blenderul Oster Reversible, se adaugă 50 ml ulei, un cățel de usturoi, o linguriță de chimen și una de coriandru, se pulsează de 2 - 3 ori, apoi se lasă 30 de secunde la viteză mică
• Pentru lipie 180 ml lapte și 50 gr. de unt se încălzesc până se topește untul; se adaugă peste acestea 300 gr. făină și ½ linguriță de sare și se frământă până se obține un aluat moale, aprox. 2 minute; se pune aluatul la odihnit 30 minute, se porționează în 8, se rulează în discuri și se coace în tigaie antiaderenta la foc mare
• Separat humusul se pregătește prin pulsarea la viteză mare a sucului unei lămâi cu 4 căței de usturoi; se transferă lichidul într-o cană, se adaugă 2 linguri de pastă de susan în blenderul Oster Reversible, iar pe viteză 1 se încorporează treptat sucul de lămâie; se adaugă 400 gr. năut fiert, 60 gr. ulei de măsline și 1 linguriță de chimion și se folosește funcția de procesare alimente. Dacă se dorește o consistentă mai fină, se mai pasează crema pe viteză 2 încă 4 minute
• Se pun cele 4 pulpe de pui dezosate într-o marinadă din kefir, ulei, sare, piper și boia, se pune la frigider și se lasă peste noapte
• Se scoate carnea de la marinat și se frige pe grill-ul Duraceramic Breville timp de 15 minute până se pătrunde, se lasă să se odihnească și se taie bucățele; se curată apoi marinadă de pe carne cu o lavetă moale
• La final, pentru asamblare se încălzește grill-ul la 50%, se adaugă pe una din părți o lipie, iar pe cealaltă carnea mărunțită; se unge lipia cu o lingură de humus, o linguriță de pastă de ardei, se adaugă salată verde proaspăt tăiată și se transferă carnea peste acestea, se asezonează și se rulează lipia pe un blat.
Poftă bună!
• Se mută ardeii în blenderul Oster Reversible, se adaugă 50 ml ulei, un cățel de usturoi, o linguriță de chimen și una de coriandru, se pulsează de 2 - 3 ori, apoi se lasă 30 de secunde la viteză mică
• Pentru lipie 180 ml lapte și 50 gr. de unt se încălzesc până se topește untul; se adaugă peste acestea 300 gr. făină și ½ linguriță de sare și se frământă până se obține un aluat moale, aprox. 2 minute; se pune aluatul la odihnit 30 minute, se porționează în 8, se rulează în discuri și se coace în tigaie antiaderenta la foc mare
• Separat humusul se pregătește prin pulsarea la viteză mare a sucului unei lămâi cu 4 căței de usturoi; se transferă lichidul într-o cană, se adaugă 2 linguri de pastă de susan în blenderul Oster Reversible, iar pe viteză 1 se încorporează treptat sucul de lămâie; se adaugă 400 gr. năut fiert, 60 gr. ulei de măsline și 1 linguriță de chimion și se folosește funcția de procesare alimente. Dacă se dorește o consistentă mai fină, se mai pasează crema pe viteză 2 încă 4 minute
• Se pun cele 4 pulpe de pui dezosate într-o marinadă din kefir, ulei, sare, piper și boia, se pune la frigider și se lasă peste noapte
• Se scoate carnea de la marinat și se frige pe grill-ul Duraceramic Breville timp de 15 minute până se pătrunde, se lasă să se odihnească și se taie bucățele; se curată apoi marinadă de pe carne cu o lavetă moale
• La final, pentru asamblare se încălzește grill-ul la 50%, se adaugă pe una din părți o lipie, iar pe cealaltă carnea mărunțită; se unge lipia cu o lingură de humus, o linguriță de pastă de ardei, se adaugă salată verde proaspăt tăiată și se transferă carnea peste acestea, se asezonează și se rulează lipia pe un blat.
Poftă bună!

