Reteta tarta cu mere, crema de vanilie si scortisoara

Porții
8
Complexitate
1
Pregătire
Gătire
30m
Temperatură
Calorii
-
Ingrediente
Pentru blat: |
• Biscuiti digestivi – 400 gr. |
• Unt (la temperatura camerei) – 170 gr. |
• Scortisoara – 2 lingurite |
Pentru crema: |
• Suc de mere – 300 ml |
• Amidon – 3 lingurite |
• Galbenusuri de ou – 4 buc. |
• Unt – 20 gr. |
• Zahar – 160 gr. |
• Esenta de vanilie – 2 lingurite |
• Coaja rasa de la o lamaie |
Pentru jeleu: |
• Mere – 3 buc. |
• Suc de mere – 200 - 250 ml |
• Zeama de lamaie – 3 linguri |
• Zahar gelifiant – 2 linguri |
• Gellfix – 1 pachet |
Mod de preparare
• macinati biscuitii fin, in mini-tocatorul Breville Hand Blender
• amestecati-i cu scortisoara si apoi cu untul, pana ii incorporati bine
• ungeti o tava cu fund detasabil cu putin unt si modelati biscuitii in tava, astfel incat sa-i dispuneti egal pe toata suprafata sa
• umeziti putini mainile cu apa si presati biscuitii pe toata suprafata
• gauriti cu o furculita din loc in loc blatul
• incingeti cuptorul la 180 de grade si introduceti tava de tarta cu blatul de biscuiti inauntru pentru cca 5 - 10 minute, pana se rumenesc
• scoateti tava din cuptor si lasati-o sa se raceasca
• intre timp pregatiti crema: separati galbenusurile de albusuri, iar galbenusurile amestecati-le bine cu untul, zaharul si esenta de vanilie intr-o craticioara
• dizolvati linguritele de amidon in sucul de mere, amestecand bine
• puneti craticioara cu galbenusurile pe aragaz la foc mic si amestecati usor cu ajutorul unui tel, in timp ce incorporati incet sucul de mere si amidonul
• adaugati coaja de lamaie si amestecati in continuare, de data aceasta la foc mediu
• amestecati usor pe foc pana cand compozitia se va inchega – daca focul este prea puternic, atunci puteti alege ori sa-l micsorati ori sa amestecati intermitent, cand pe foc cand "la rece" (luati cratita de pe foc cand vedeti ca da semne sa se inchege – este preferabil sa faceti acest lucru, pentru ca in momentul in care da semne sa se inchege, datorita caldurii acumulate de craticioara, compozitia continua sa se gateasca – luati toate masurile necesare astfel incat sa evitati sa vi se taie crema)
• turnati crema peste aluatul din biscuiti si lasati la racit
• taiati merele felii si stropiti-le cu zeama de lamaie
• asezati-le in tava, peste crema de vanilie
• adaugati pe foc sucul de mere
• cand acesta incepe sa se incinga, adaugati zaharul gelifiant
• odata ce s-a dizolvat zaharul, adaugati si pliculetul de Gellfix
• amestecati bine pentru cca 30 - 40 secunde (evitati sa faceti cocoloase)
• turnati peste mere si introduceti tarta in frigider pentru cca 2 ore.
Savurati cu placere!
• amestecati-i cu scortisoara si apoi cu untul, pana ii incorporati bine
• ungeti o tava cu fund detasabil cu putin unt si modelati biscuitii in tava, astfel incat sa-i dispuneti egal pe toata suprafata sa
• umeziti putini mainile cu apa si presati biscuitii pe toata suprafata
• gauriti cu o furculita din loc in loc blatul
• incingeti cuptorul la 180 de grade si introduceti tava de tarta cu blatul de biscuiti inauntru pentru cca 5 - 10 minute, pana se rumenesc
• scoateti tava din cuptor si lasati-o sa se raceasca
• intre timp pregatiti crema: separati galbenusurile de albusuri, iar galbenusurile amestecati-le bine cu untul, zaharul si esenta de vanilie intr-o craticioara
• dizolvati linguritele de amidon in sucul de mere, amestecand bine
• puneti craticioara cu galbenusurile pe aragaz la foc mic si amestecati usor cu ajutorul unui tel, in timp ce incorporati incet sucul de mere si amidonul
• adaugati coaja de lamaie si amestecati in continuare, de data aceasta la foc mediu
• amestecati usor pe foc pana cand compozitia se va inchega – daca focul este prea puternic, atunci puteti alege ori sa-l micsorati ori sa amestecati intermitent, cand pe foc cand "la rece" (luati cratita de pe foc cand vedeti ca da semne sa se inchege – este preferabil sa faceti acest lucru, pentru ca in momentul in care da semne sa se inchege, datorita caldurii acumulate de craticioara, compozitia continua sa se gateasca – luati toate masurile necesare astfel incat sa evitati sa vi se taie crema)
• turnati crema peste aluatul din biscuiti si lasati la racit
• taiati merele felii si stropiti-le cu zeama de lamaie
• asezati-le in tava, peste crema de vanilie
• adaugati pe foc sucul de mere
• cand acesta incepe sa se incinga, adaugati zaharul gelifiant
• odata ce s-a dizolvat zaharul, adaugati si pliculetul de Gellfix
• amestecati bine pentru cca 30 - 40 secunde (evitati sa faceti cocoloase)
• turnati peste mere si introduceti tarta in frigider pentru cca 2 ore.
Savurati cu placere!