Reteta pate de ficat de casa, cu cognac si mar copt
Porții
3
Complexitate
1
Pregătire
Gătire
Temperatură
Calorii
-
Ingrediente
|
(pentru 10 canape): |
| • Ficat de pui – 1 casoleta 500 gr. |
| • Fenicul – 1/4 buc. |
| • Cognac– 20 ml |
| • Ceapa – 1/4 buc. |
| • Mar – 1 buc. |
| • Unt – 25 gr. |
| • Mascarpone – 250 gr. |
| • Lapte – 1L |
| • Sare si piper negru – dupa gust |
|
Pentru dulceata de afine: |
| • Afine (pot fi si congelate) – 250 gr. |
| • Vin rosu – 50 ml |
| • Scortisoara – 1 baton |
| • Cuisoare – 1/4 lingurita |
| • Zahar – 3 linguri |
Mod de preparare
• se curata ficateii, se spala si se lasa la scurs
• se pun la fiert in lapte cu putina sare, la foc potrivit
• ceapa si feniculul se taie julien si se calesc in unt cu sare si piper
• marul se introduce in cuptorul incins in prealabil pentru a se coace
• odata fierti, scurgeti ficateii de lapte si puneti-i intr-un bol incapator, adaugati ceapa, feniculul, marul si cognacul si mixati putin cu blenderul vertical Breville Hand Blender, pe viteza mica
• lasati sa se raceasca putin compozitia, dupa care adaugati branza mascarpone si continuati sa mixati
• treceti apoi ficatul printr-o sita, pentru a fi si mai fin, si lasati-l la frigider pana se raceste
Dulceata de afine:
• puneti vinul intr-o craticioara si lasati-l sa se reduca, la foc potrivit (sa fiarba pana iese alcoolul si ramane doar aroma)
• adaugati in acesta cuisoarele si batonul de scortisoara
• adaugati apoi afinele si micsorati focul
• dupa 15 minute dupa ce le-ati adaugat, puneti si zaharul
• amestecati pana se dizolva si lasati cca 4 - 5 minute pentru a se ingrosa
• lasati dulceata sa se raceasca inainte de a o servi
• montati pateul de ficat rece pe un cruton sau pe paine prajita, peste care puneti un varf de cutit de dulceata de afine.
Pofta buna!
• se pun la fiert in lapte cu putina sare, la foc potrivit
• ceapa si feniculul se taie julien si se calesc in unt cu sare si piper
• marul se introduce in cuptorul incins in prealabil pentru a se coace
• odata fierti, scurgeti ficateii de lapte si puneti-i intr-un bol incapator, adaugati ceapa, feniculul, marul si cognacul si mixati putin cu blenderul vertical Breville Hand Blender, pe viteza mica
• lasati sa se raceasca putin compozitia, dupa care adaugati branza mascarpone si continuati sa mixati
• treceti apoi ficatul printr-o sita, pentru a fi si mai fin, si lasati-l la frigider pana se raceste
Dulceata de afine:
• puneti vinul intr-o craticioara si lasati-l sa se reduca, la foc potrivit (sa fiarba pana iese alcoolul si ramane doar aroma)
• adaugati in acesta cuisoarele si batonul de scortisoara
• adaugati apoi afinele si micsorati focul
• dupa 15 minute dupa ce le-ati adaugat, puneti si zaharul
• amestecati pana se dizolva si lasati cca 4 - 5 minute pentru a se ingrosa
• lasati dulceata sa se raceasca inainte de a o servi
• montati pateul de ficat rece pe un cruton sau pe paine prajita, peste care puneti un varf de cutit de dulceata de afine.
Pofta buna!

