Rețetă prăjitură Boema cu cafea proaspăt pregătită la espressorul Breville Prima Latte III by Dulciuri Fel de Fel
Porții
1
Complexitate
2
Pregătire
Gătire
Temperatură
Calorii
-
Ingrediente
• Esență de vanilie |
Ingrediente Blat: |
• 5 ouă |
• 5 linguri zahăr (pudră) |
• 3 linguri ulei |
• 5 linguri făină |
• 2 linguri cacao |
• ½ linguriță praf de copt |
Ingrediente crema de cafea: |
• 4 ouă |
• 200 g zahăr |
• 200 ml cafea espresso |
• 600 ml smântână pentru frișcă |
• 2 pliculețe zahăr vanilat |
• 10 g gelatină |
Ingrediente crema de frișcă: |
• 400 ml smântână pentru frișcă |
• 150 g mascarpone |
• 50 g zahăr pudră |
• Esență de vanilie |
Ingrediente sirop: |
• 100 ml cafea espresso |
• 1 lingură zahăr |
Descriere
Dulciuri Fel de Fel a pregătit o cafea delicioasă printr-o apăsare de buton la espressorul Breville Prima Latte III și apoi a transformat-o în această prăjitură Boema absolut delicioasă! Trebuie neapărat să o încerci!
Mod de preparare
- Separă albușurile de gălbenușuri. Bate albușurile spumă tare cu un praf de sare, la viteză maximă a mixerului. Când spuma s-a întărit bine adaugă zahărul pudră și mixează până spuma a devenit densă și lucioasă. Spuma de albușuri se va ține bine de paletele mixerului. Separat amestecă gălbenușurile cu uleiul și esența de vanilie, până obții o emulsie stabilă. Această emulsie apoi toarn-o peste albușuri. Cu mixerul la viteza cea mai mică omogenizează ușor compoziția.
- Cerne făina amestecată cu praful de copt și cacaoa peste compoziția de ouă. Lasă mixerul deoparte și amestecă totul cu o spatulă, ușor, cu mișcări de jos în sus. Pune compoziția pentru blat în strat uniform în tava (25/35 cm) tapetată cu hârtie de copt. Dă tava la cuptor la foc mediu (180 grade sau 160 grade cuptor electric cu ventilație) pentru cca jumătate de oră, până blatul trece testul cu scobitoarea. Scoate pe un grătar, cu tot cu hârtia de copt, și lasă la răcit.
Crema de cafea:
- Pune gelatină la hidratat în apă rece, atâta apă cât gelatină să fie bine acoperită.
- Într-un vas care mai apoi va merge pe baie de aburi mixează ouăle cu zahăr, până își dublează volumul. Adaugă cafeaua espresso proaspăt preparată și omogenizează. Pune la fiert pe baie de aburi, până compoziția începe să se îngroașe și se înfierbântă bine, amestecând continuu. Durează în jur de 10 minute toată operațiunea.
- Pune gelatina în crema caldă și amestecă bine până această se dizolvă. Dacă folosiți gelatină foi o stoarceți bine de apă în pumn. Lasă crema la răcit până ajunge la temperatura camerei.
- Mixează smântâna pntru frișcă împreună cu zahărul vanilat până devine pufoasă. Pune o parte din frișcă în bolul cu crema de cafea și amestecă energic cu un tel. Adaugă și restul de frișcă și încorporează ușor în compoziție, cu o spatulă, cu mișcări de jos în sus.
Asamblare :
- În tava în care ai copt blatul sau într-un cadru pentru prăjituri, pune blatul și însiropează cu cafeaua răcită și îndulcită. Pune crema de cafea în strat uniform peste blat, apoi dă la frigider pentru câteva ore sau cel mai bine peste noapte.
- A doua zi prepară crema de frișcă punând toate ingredientele într-un bol sau în vasul robotului de bucătărie. Mixează până capătă consistență și crema este suficient de fermă. Pune deoparte 2-3 linguri de cremă, restul pune într-un posh și șprițează peste prăjitura cu cafea. Cu ajutorul unei spatule nivelează crema de frișcă. Porționează prăjitura în pătrate și ornează fiecare pătrat cu câte un moț de cremă.